Πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες υποστηρίζονται από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι το τέλος της ημέρας συναντάμε αρκετά συχνά υπολογιστές, χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε. Στις μέρες μας οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται σε πολλά επαγγέλματα.

Στις τράπεζες πίσω από τα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής, υπάρχουν υπολογιστές, οι οποίοι επικοινωνούν για να αποφασίσουν πόσα χρήματα δικαιούμαστε να πάρουμε από την τράπεζα. Πριν από μερικά χρόνια αυτό φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Για να πάρει κάποιος χρήματα από την τράπεζα έπρεπε να περιμένει στην ουρά κατά το ωράριο λειτουργίας της τράπεζας. Σήμερα με τις κάρτες αυτόματης συναλλαγής, που μας δίνουν την δυνατότητα ανάληψης από τα μηχανήματα ΑΤΜ όλο το 24ωρο μπορούμε να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές μέσα σε λίγα λεπτά.

Στις επιστήμες : οι υπολογιστές επιταχύνουν την επεξεργασία διάφορων ερευνητικών δεδομένων και βελτιώνουν τις μετρήσεις οργάνων για παράδειγμα τεράστια τηλεσκόπια έχουν εγκατασταθεί σε αστεροσκοπία με ενσωματωμένους υπολογιστές για καλύτερη παρατήρηση του διαστήματος. Στις επιστήμες η μετάδοση της γνώσης γίνεται πιο εύκολα με την δημοσίευση επιστημονικών άρθρων αλλά και βιβλίων σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.

Στην ιατρική: Οι γιατροί με την βοήθεια εξειδικευμένων οργάνων που συνδέονται σε υπολογιστές μπορούν να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις. Επίσης μπορούν να ανατρέχουν στον υπολογιστή τους και να ενημερώνονται για το ιστορικό των ασθενών τους, ώστε να χορηγούν τα καλύτερα φάρμακα.

Στην εκπαίδευση: Με την βοήθεια του κατάλληλου εκπαιδευτικού λογισμικού μπορούμε να μαθαίνουμε με το δικό μας ρυθμό υπό την καθοδήγηση των καθηγητών μας. Από τον παγκόσμιο ιστό έχουμε πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια ή άλλα σχολεία

Στη δημόσια διοίκηση: Χρησιμοποιούνται όλο ένα και περισσότεροι υπολογιστές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η έκδοση του απολυτηρίου μας για παράδειγμα γίνεται στα περισσότερα σχολεία με τη βοήθεια των υπολογιστών

Στις συγκοινωνίες: οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν την καθημερινή μας μετακίνηση μας. Οι σηματοδότες στους δρόμους ελέγχονται από υπολογιστές. Η έγκυρη πρόγνωση του καιρού με τη βοήθεια των υπολογιστών έχει βελτιώσει την ασφάλεια των ταξιδιών μας στη θάλασσα. Στην αεροπορία οι υπολογιστές δίνουν τη σωστή πορεία σους πιλότους, ενώ τα αυτοκίνητα συνεχώς εξοπλίζονται για τον έλεγχο του οχήματος

Στα διάφορα επαγγέλματα: διάφοροι επαγγελματίες χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής χρησιμοποιούν υπολογιστές ώστε να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους.

Οι δικηγόροι: με τη βοήθεια διαφόρων προγραμμάτων που περιέχουν όλη την νομοθεσία, μπορούν ν’ αναζητούν διάφορους νόμους που χρειάζονται .

Οι μηχανικοί αυτοκινήτων: μπορούν με το απαραίτητο λογισμικό να εντοπίζουν το σχεδιάγραμμα του αυτοκινήτου που επισκευάζουν και να πληροφορούνται με αυτό τον τρόπο για τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Ένα άλλο σύστημα που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί είναι το CAM. Με τον όρο CAM  χαρακτηρίζουμε τη χρήση υπολογιστή η οποία έχει σκοπό τον προγραμματισμό της παραγωγής. Το σχέδιο του εξαρτήματος μεταφέρεται από το CAD στο CAM και στη συνέχεια μετατρέπεται σε εντολές λειτουργίας οι οποίες μεταδίδονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κατευθυνόμενες εργαλειομηχανές όπου πραγματοποιείται κατασκευή. Έτσι μπορούμε εύκολα να κατευθύνουμε συστήματα συναρμολόγησης μηχανημάτων ή συστήματα κατεργασίας εξαρτημάτων.

Οι έμποροι: έχουν την ικανότητα να κάνουν τις παραγγελίες τους αυτόματα και να ελέγχουν τα εμπορεύματα που έχουν στο κατάστημα τους.

Οι αρχιτέκτονες: μπορούν με το εξειδικευμένο λογισμικό να κάνουν τα σχέδια τους πιο γρήγορα να τροποποιούν εύκολα και να τα εκτυπώνουν όποτε επιθυμούν. Το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες λέγεται CAD. Τα συστήματα CAD τα χρησιμοποιούν για την εκπόνηση των σχεδιομελετών, δηλαδή χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό διάφορων εξαρτημάτων, μηχανών και στην κατασκευή των αντίστοιχων τρισδιάστατων σχεδίων. Με βάση τα κατασκευαστικά σχέδια προχωράμε στη σύνθεση των συνοπτικών σχεδίων καθώς και στη δημιουργία του καταλόγου τεμαχίου. Όλα αυτά τα σχέδια μπορούμε με εντολή να τα σμικρύνουμε ή να τα μεγεθύνουμε, να τα αναλύσουμε να τοποθετήσουμε επιφάνειες δηλαδή να δούμε το εξάρτημα σαν στερεό, να το περιστρέψουμε, να το παρατηρήσουμε στις τρεις διαστάσεις από διαφορετικές γωνίες και τέλος να παρακολουθούμε σε στάση ή σε λειτουργία μια συσκευή.

Έφη Σούκα