Το 1980 η IBM, σκοπεύοντας να παρουσιάσει στην αγορά τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή, έρχεται σε συμφωνία με την Microsoft για την προμήθεια της γλώσσας προγραμματισμού BASIC. Αναζητά, όμως, και λειτουργικό σύστημα για τον νέο της προσωπικό υπολογιστή, τον IBM PC, το οποίο δεν διαθέτει. Αυτό που σκέφτηκε ο Bill, είναι να προτείνει τον Tim Patterson και το λειτουργικό σύστημα που η εταιρεία του, Seattle Computer Products, έχει δημιουργήσει, το QDOS. Βέβαια, τον Δεκέμβριο του 1980 ο Bill το αγοράζει από την Seattle Computer Products, για λιγότερο απο 100.000 δολάρια. Το σύστημα που δημιουργήθηκε, και εγκαταστήθικε στους υπολογιστές της IBM, ονομάστηκε PC–DOS. Επειδή αρνήθηκε όμως η IBM να αγοράσει την πατέντα του νέου συστήματος, ο Bill την άλλαξε σε MS–DOS (MicroSoft – DOS).
Aπό τον Απρίλιο του 1983 η Microsoft υιοθετεί το γνωστό σε όλους «ποντίκι», ενώ τα πρώτα Windows 1.0 εξελίσσονται σιγά – σιγά (έκδοση 2.0 και ύστερα έκδοση 3.0).
Τον Μάρτιο του 1986 η Microsoft μπαίνει για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο. Η αρχική προσφορά των μετοχών με την τιμή στα 21 $ μετατρέπει τον Bill σε εκατομμυριούχο από τη μία στιγμή στην άλλη. Τον Ιούνιο του 1992 ο Γκέϊτς θα τιμηθεί με το Μετάλλιο του Έθνους για την Τεχνολογία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ George Bush. Την ίδια χρονιά, εμφανίζονται στην πιο εξελιγμένη μορφή τους την έκδοση Windows 3.1. Η χρήση τους γενικεύεται, το νέο λειτουργικό σύστημα βελτιώνεται και καταφέρνει να εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά. Ένα χρόνο αργότερα, το 1993, η Star Electronics κάνει αγωγή κατά της Microsoft και την κερδίζει. Αιτία ήταν η έκδοση 6.0 του MS – DOS, στην οποία η Microsoft είχε ενσωματώσει μια εφαρμογή χωρίς, ωστόσο, να έχει έλθει σε συνεννόηση με την Star. Ενώ βρίσκεται σε ανταγωνισμό με αρκετές εταιρείες, τον Αύγουστο του 1995 η Microsoft παρουσιάζει τα Windows 95. Αυτό είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας με έγχρωμη γραφική διεπαφή με το χρήστη και το δεύτερο σε πωλήσεις μέχρι εκείνη τη στιγμή, μετά το Mac OS της Apple. Η εταιρεία του συνεχίζει την ανοδική της πορεία παρουσιάζοντας νέες, πολύ περισσότερο εξελιγμένες εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος, των Microsoft Windows. Το 2001, η Microsoft κυκλοφορεί τα Microsoft Windows XP, την πρώτη έκδοση που συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά περισσότερο προηγμένα, τα οποία συναντούσε κανείς μόνο σε λειτουργικά «επαγγελματικών» συστημάτων. Πριν κυκλοφορήσει τα Microsoft Windows XP, η Microsoft ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί την τεχνολογία των Microsoft Windows 9x (95-98). Με τα Windows XP εισήγαγε μία νέα γραφική διεπαφή χρήστη, την πρώτη σημαντική αλλαγή, από τα Windows 95. Έπειτα, το 2006 κυκλοφόρησαν τα Windows Vista και το 2010 τα Windows 7, μια αρκετά βελτιωμένη έκδοση των Vista.
Τέλος, ο Bill Gates στις 27 Ιουνίου του 2008 αποχώρησε από την Microsoft με σκοπό να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε ο ίδιος, κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα.

Αχιλλέας Χαϊδούλης