Ο Bill Gates και οι συμμαθητές του, κατά την διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων, χρησιμοποίησαν σε ένα πειραματικό πρόγραμμα ένα υπολογιστή που ανήκε στην εταιρεία Computer Center Corporation,   από την οποία το σχολείο είχε «ενοικιάσει» ένα πακέτο ωρών χρήσης.

Βέβαια, ο υπολογιστής δεν άντεξε και πολύ, αφού του άλλαξαν εντελώς τις ρυθμίσεις και προσπάθισαν να μπούν στο σύστημα ασφάλειας της εταιρείας που το είχε ενοικιάσει στο σχολείο.

Παρόλο που δεν φαίνεται αρκετα, αυτή ήταν η αρχή μιας μεγάλης καριέρας.

Στα τέλη του 1968 ο Bill σε ηλικία 14 ετών και διάφοροι συμμαθητές του, ιδρύουν την εταιρεία λογισμικού «Lakeside Programmers Group». Η ίδια εταιρεία που τους είχε εκδιώξει από το σύστημά της όταν εκείνοι πέτυχαν να χακάρουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή της (΄﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽Computer Center Corporation), τους προσλαμβάνει για να εντοπίσουν τις αδυναμίες του λογισμικού της και, ως αντάλλαγμα, τους προσφέρει απεριόριστο χρόνο στον υπολογιστή. Στα 17 τους χρόνια, οι δύο συμμαθητές, καλύτεροι φίλοι και συνεργάτες Bill Gates και Paul Allen, προσκαλούνται από την TRW, όχι μόνο για να ανακαλύψουν όλες αδυναμίες του συστήματος της εταιρείας αλλά και για να προτείνουν πιθανές λύσεις. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο Μπιλ Γκέιτς εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, ενώ παράλληλα αποφασίζει να φοιτήσει και στο Μαθηματικό τμήμα του ίδιου πανεπιστημίου. Όμως, ο Bill «χάνεται» στο Κέντρο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου.

Ύστερα από πολλές επαγγελματικές προτάσεις, τον Απρίλιο του 1975 ο Bill και ο Allen ιδρύουν την εταιρεία Microsoft. Συγχρόνως πωλούν τη BASIC, γλώσσα προγραμματισμού που δημιούργησαν στην Intel, και προσλαμβάνουν στην εταιρεία τους, τούς δύο συμμαθητές τους, τον Μαρκ Μακντόναλντ (Marc MacDonald) και Ρικ Ουέιλαντ (Ric Weiland). Τον Ιανουάριο του 1979 ο Bill μεταφέρει τη Microsoft και τους 16 υπαλλήλους της στο Seattle (Ουάσιγκτον) και προσλαμβάνει έξυπνους ανθρώπους, που δεν έχουν, όμως, καμία προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογη θέση. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

 

Αχιλλέας Χαϊδούλης