Προβλήματα υγείας εξαιτίας της  οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο υπολογιστής έχει γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας .Στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο και σε άλλες καταστάσεις. Αυτό μας οδηγεί στο να αφιερώνουμε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.

Σύμφωνα με μια έρευνα γιαπωνέζων ερευνητών ,ενός πανεπιστημίου ,που αφορούσε σε συμπτώματα και προβλήματα υγείας  από  τα οποία υπέφεραν εργαζόμενοι λόγω της χρήσης της οθόνης του υπολογιστή βγήκαν τα παρακάτω συμπεράσματα….Σωματικά συμπτώματα: επηρεάζει τη σωματική και την ψυχική υγεία των εργαζομένων, όπως και τον ύπνο τους. Τα συχνότερα σωματικά προβλήματα ήταν πονοκέφαλοι, ένταση, πόνοι στα μάτια, πόνοι στις αρθρώσεις, πόνος και δυσκαμψία στους ώμους.

Τα ψυχικά συμπτώματα: ληθαργία, άγχος, απροθυμία για εργασία, προβλήματα αϋπνίας και κούραση εμφανίζονταν από 5 ώρες καθημερινής χρήσης της οθόνης του υπολογιστή.

Τέλος οι έρευνες δηλώνουν πως δεν πρέπει κάποιος να εργάζεται πάνω από 5 ώρες στον υπολογιστή και τονίζουν πως πολύ πιθανόν είναι τέτοια συμπτώματα να εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους.

Προβλήματα υγείας εξαιτίας του ποντικιού του υπολογιστή

 

Εκτός από τα προβλήματα υγείας της οθόνης, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει και η χρήση του ποντικιού που μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο , μούδιασμα στο χέρι ,το  σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδες και  γενικότερα μυϊκούς πόνους.

Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται εξαιτίας των συνεχών και επαναλαμβανόμενων πανομοιότυπων κινήσεων του χεριού με την χρήση του ποντικιού.

Παραδείγματος  χάριν  σημαντικά προβλήματα εμφανίζουν  κάποιοι επαγγελματίες όπως  οι σχεδιαστές γραφικών, οι τεχνικοί σχεδιαστές και  άλλοι που ασχολούνται καθημερινά με το ποντίκι. Σύμφωνα με έρευνα στη Δανία , τα συμπτώματα  παρουσιάζονται μετά από 25 ώρες χρήσης του ποντικιού εβδομαδιαίως.

Φυσικά τα προβλήματα δεν λύνονται με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων εργονομικών ποντικιών, αλλά σε ένα μικρό βαθμό με την ενδιάμεση χρήση του πληκτρολογίου.

Ορθή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή από παιδιά και εφήβους:

<<Οι υπολογιστές έχουν εισχωρήσει βαθιά στη ζωή των παιδιών και των εφήβων με αποτέλεσμα πολλά από τα ενδιαφέροντά τους να βασίζονται σε αυτούς. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να γνωρίζουν τα προβλήματα υγείας που μπορούν να δημιουργηθούν, για να είναι σε θέση να  καθοδηγούν σωστά  τα παιδιά >>σύμφωνα με το άρθρο στο med look.

Οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία των παιδιών προκύπτουν από δυο συχνά λάθη:

Το πρώτο λάθος  είναι πως παιδιά και έφηβοι περνούν πολλές  ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή με συνέπεια να δημιουργείται υπερένταση και καταπόνηση  στους μυς.

Το δεύτερο λάθος είναι λανθασμένη κατάταξη του γραφείου ή του χώρου στον οποίο το παιδί ασχολείται με τον υπολογιστή (π.χ. να μην κάθεται ίσια, να μην είναι τα μάτια του στο ίδιο επίπεδο με την οθόνη, να μην είναι το ποντίκι στο σωστό μέγεθος για το παιδί) .

Οι πιο συχνές παθήσεις των παιδιών:

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Τενοντίτιδες
  • Μυϊκοί πόνοι

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με την παροδική αύξηση της χρήσης του ηλ. Υπολογιστή και με την ποικιλία των εφαρμογών που προσελκύουν τα παιδιά  Ο υπολογιστής είναι μια πηγή για μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

10 συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ορθή χρήση του υπολογιστή, σύμφωνα με το med look:

  1. Τα πόδια των παιδιών πρέπει να αγγίζουν καλά το πάτωμα
  2. Το παιδί πρέπει να κάθεται ίσια
  3. Τα μάτια πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με την οθόνη
  4. Τα αντιβράχια πρέπει να είναι παράλληλα με το πάτωμα
  5. Οι ωμοπλάτες δεν πρέπει να προεξέχουν
  6. Το ποντίκι του υπολογιστή πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος για το παιδί
  7. Τα μάτια πρέπει να ξεκουράζονται
  8. Χρειάζονται συχνά διαλείμματα
  9. Χρειάζονται κινήσεις, ασκήσεις και τεντώματα
  10. Παρακολουθείτε για την εμφάνιση προβλημάτων

 

<<Η ορθή χρήση του υπολογιστή από τα παιδιά και τους εφήβους έχει μεγάλη σημασία για την υγεία τους. Επιπρόσθετα τους επιτρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά το πολύτιμο εργαλείο που θα τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή>> , σύμφωνα με το  med look

 

Ιωάννα Φιλίππα